Info


Elemen yang seharusnya ada dalam air mineral

1. Magnesium
Ia diperlukan untuk mengawal pengecutan otot, pengaliran impulse saraf, dan mengaktifkan enzyme yang menghasilkan tenaga. Struktur tulang memerlukan magnesium. Magnesium juga perlu dalam mengembangkan saluran darah bagi mengelakkan serangan sakit jantung.

Mereka yang tidak mempunyai cukup elemen ini akan mudah merasa nervous, hilang tumpuan, pening, sakit kepala dan migraine. Air mineral selalunya mengandungi bawah 20 mg/l magnesium di dalamnya.

2. Kalsium
Orang dewasa memerlukan kira-kira 800mg kalsium setiap hari. Kalsium diperlukan untuk menguatkan struktur tulang, gigi dan selaput sel.

Kalsium juga mengawal pengecutan otot dan pengaliran impulse dalam saraf. Pereputan tulang (osteoporosis) dan patah tulang juga disebabkan oleh kekurangan kalsium. Selalunya kandungan kalsium dalam mineral water ialah kurang 100 mg/l.

3. Potassium
Dua hingga empat gram biasanya diperlukan dalam sehari. Seperti mana kalsium dan sodium, potassium juga diperlukan untuk pengecutan otot, dan penghantaran impulse saraf. Jika potasium kurang dalam badan, ia menyebabkan tubuh akan menjadi lemah dan mudah penat. Biaanya kandungan potassium kurang dari 5 mg/l dalam air mineral.

4. Sodium
Jumlah yang biasa diperlukan ialah 3 gm sehari. Fungsinya juga serupa dengan kalsium, potasium iaitu penting untuk pengecutan otot dan pengaliran impulse. Dalam air mineral mengandungi antara 10-1,200mg/L sodium.

5. Sulfate
Sulfate membantu perkumuhan dan penyahtoksinan (detoxification) dalam hati dan membantu merangsangkan pengeluaran hempedu. Ia penting bagi pergerakan usus (peristalsis). Kebanyakan air mineral yang dibotolkan mengandungi kurang dari 100 mg/l sulfates.

6. Bikarbonat
Ia penting untuk menstabilkan pH cecair dalam badan. Ia juga boleh didapati dalam perut. Apabila kita terlalu penat, asid laktik akan terhasil dan dineutralkan oleh bikarbonat. Kandungan bikarbonat antara 50-200 mg/L dalam air mineral yang dibotolkan.